Jakie są objawy podwyższonego poziomu glukozy we natury? Odczuwasz zwiększone pragnienie, zmęczenie a częściej sięgasz z toalety? To potrafią być objawy hiperglikemii, czyli podwyższonego poziomu cukru we naturze. Sprawdź, które są inne objawy a jak należy przeprowadzić badanie glukozy.
Co zatem stanowi glukoza?
Glukoza to cukier prosty stanęły na produkt rozkładu węglowodanów, odpowiedzialny za wytwarzanie zdolności do poszczególnych komórek organizmu. Jej część kontroluje hormon produkowany przez trzustkę, czyli insulina. Więc ona cierpi za poziom glukozy – uaktywnia się po posiłku, kiedy poziom cukru wymaga wyregulowania. Gdy poziom ten zbyt spadnie, trzustka produkuje glukagon, który informuje wątrobę o konieczności wzięcia z rezerwy energetycznej. Jeżeli proces ten zostaje zaburzony, dociera do hiperglikemii lub hipoglikemii.
Objawy niewłaściwego poziomu glukozy
Podwyższony poziom cukru, czyli hiperglikemia, to okres, który wpływa uciążliwy dyskomfort. Jego wzory to:
wzmożone pragnienie,
suchość w ustach,
częste oddawanie moczu,
uczucie osłabienia, zmęczenia.
System w niniejszy rodzaj wysyła sygnał, że stężenie glukozy jest za wysokie. Używa je umieścić, zwiększając pragnienie i produkcję moczu, co przechodzi na planu wydalenie nadmiaru cukru z systemu.
Zbyt niski poziom glukozy, czyli hipoglikemia, alarmuje w budowie następujących objawów:
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
drżenie mięśni,
niepokój.
Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może spowodować do niewydolności poszczególnych organów, uszkodzenia mózgu czy nawet do śpiączki. Hipoglikemia przecież w wielkiej osób może wpływać zniszczeniem nerwów obwodowych.
Badanie poziomu glukozy
Jeżeli zaobserwujemy objawy hiperglikemii lub hipoglikemii, należy sprawdzić, czy poziom cukru mieści się w granicy. Wystarczy pobrać próbkę krwi z opuszki palca i wstawić ją na pasku w glukometrze. Badanie glukozy można odbyć w laboratorium czyli w gabinecie lekarskim. Lekarz może zlecić również doustny test obciążenia glukozą, który wskazuje, jak organizm radzi sobie z sporą częścią cukru.
Normy poziomu cukru u kobiet młodych:
na czczo: 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
po posiłku: < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Jak uregulować poziom cukru?
Poziom glukozy w organizmie obniża i stabilizuje dieta, której bazą są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Posiłki z częstego menu należy przygotowywać bez dodatku cukru, i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – zamienić na roślinne tłuszcze nienasycone. Zapraszajmy na pełnoziarniste pieczywo, chude mięso też wielkie miar warzyw.
Doraźnie poziom cukru można zmniejszyć, wypijając 1-2 szklanki wody, która rozcieńcza krew i obniża stężenie glukozy. Zwiększona liczba płynów pobudza również produkcję moczu, co umożliwia wypłukać z systemu nadmiar cukru. W wypadku hiperglikemii pomocny że istnieć wyjątkowo umiarkowany wysiłek fizyczny – aktywność ruchowa wykorzystuje nadmiar cukru do pracy energii. Czynnikiem, który znacznie obniża poziom glukozy we naturze, jest stres.
W wypadku tzw. niedocukrzenia należy wziąć słodki napój, zjeść kilka drobnych owoców np. winogron lub rodzynek, czekoladę lub cukierki z glukozą.
zobacz również Jakie są objawy podwyższonego poziomu glukozy we krwi?