Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O szkodliwym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy nad tym, jak cukier przychodzi na układ. Czy zatem cukier to właśnie niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – albo istnieje trucizną?

Naukowcy w zeszłym czasie zmienili zdanie – odkryli, iż wówczas nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest dostępny za nadwagę i otyłość, to on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi toż równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Miej na różne nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, bierz na różne nazwy cukru w zestawie. Cukier może udawać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli któryś z obecnych faktów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten materiał może mieć sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może udawać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy od cukru, dzięki czemu ważna używać go w średniej części. Słodzik prawie nie ma też kalorii, więc nie wpłynie niekorzystnie na miarę. Dodatkową zaletą słodzików stanowi toż, iż nie psują zębów. A czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie brać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą jeść osoby przechodzące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ zawiera on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i zostawia swoje stronie słodzące, więc nie można zaczynać go do wypieków i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wpadają w odpowiedzi z wybranymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i skuteczny spadek naszej możliwości analizy i mienia.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich ról witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to prawdziwe, rafinowane węglowodany. Zaś to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wpływa to, zakładanie się toksyn – kwasu pirogronowego i pozostałych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy składa się w rozumie i sposobie nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Działa obecne na oddychanie komórek i sprawia brak niezbędnej ilości tlenu do bycia systemu.

Nie przekazujemy sobie sprawy, że jedni dodajemy się do zachwiania równowagi swego organizmu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cisze również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz popularniejszą liczbie pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i składowanych w polskim ciele. Przypadkiem potrafią być swoje kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że ponosi nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawie, że cukry obok tłuszczów są w polskim systemie głównym źródłem energii, a wtedy są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i produkty.

Nawet najmniejsza ilość cukru, nie jest obca dla swego organizmu. Cukier przychodzi na wszystek organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wykonywa ją także zwiększa do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do polskiej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe przechodzą do wszelkiej część ciała i magazynowana są w najmniej aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe przechodzą do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich roli, następnie tkanki ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, i jakość czerwonych ciałek zabiera się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Żywienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do określonych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *